Home Narzędzia Xbindkeys - ustawienia klawiszy funkcyjnych
Xbindkeys - ustawienia klawiszy funkcyjnych PDF Drukuj
Wpisany przez leviatan   
poniedziałek, 06 czerwca 2011 12:38

Często korzystając z klawiatury multimedialnej mamy kłopot z użytkowaniem klawiszy specjalnych pod Linuksem. Rozwiązaniem może się stać program o nazwie xbindkeys, który pozwala na przypisanie dowolnemu klawiszowi klawiatury pożądanej przez nas funkcji.

Program możemy zainstalować (po skonfigurowaniu repozytoriów) w MCC -> Zarządzanie oprogramowaniem -> Instalacja i usuwanie oprogramowania

lub też w konsoli uruchomionej z uprawnieniami roota, wpisując komendę:

urpmi xbindkeys

Po zainstalowaniu programu, przed jego uruchomieniem, musimy koniecznie utworzyć w naszym katalogu domowym (/home/nazwa_użytkownika) ukryty plik tekstowy .xbindkeysrc

Uwaga: Kropka przed nazwą pliku oznacza plik ukryty i jest bardzo ważna.

Ten plik możemy utworzyć w konsoli jako zwykły użytkownik wpisując komendę:

touch .xbindkeysrc

lub w trybie graficznym dowolnym menadżerem plików, np. Dolphinem lub Nautilusem, wybierając z menu kontekstowego myszy (prawy klik): Utwórz nowy -> plik tekstowy...

Po utworzeniu tego pliku przystępujemy do konfiguracji naszej klawiatury. Dokonujemy tego poprzez wpisanie w konsoli polecenia:

xbindkeys -k

Po zatwierdzeniu polecenia (enter) pojawi się prośba o naciśnięcie klawisza, któremu chcemy przypisać uruchomienie interesującego nas programu lub czynności:

Press combination of keys or/and click under the window. You can use one of the two lines after “NoCommand” in $HOME/.xbindkeysrc to bind a key.

a obok okno programu xbindkeys, które pomijamy, bo wszystkie działania wykonujemy dalej w konsoli.

Zgodnie z poleceniem wciskamy interesujący nasz klawisz, któremu chcemy przypisać określone znaczenie. Pojawią się nowe informacje. Przykładowo nowa linijka może wyglądać następująco:

\"(Scheme function)\" m:0x0 + c:123 XF86AudioRaiseVolume...

W tej informacji potrzebny jest nam tylko kod użytego klawisza, w tym wypadku:

m:0x0 + c:123

Znając kod klawisza możemy przypisać mu dowolne polecenie. Polecenie to musimy wpisać we wcześniej utworzonym pliku xbindkeysrc

Przykładowy wpis może wyglądać następująco:

#wyłącz_komputer
"poweroff"
m:0x0 + c:124

#SeaMonkey, kurier poczty
"/home/zzz/Programy/seamonkey/seamonkey"
m:0x0 + c:163

Uwaga:

1. Kody klawiszów w przykładzie są kodami z mojej klawiatury. Te kody każdy sam musi wykryć u siebie, co jak widać jest bardzo proste. Linie ze znakiem # są informacyjne i nie muszą być wpisywane, ale warto je podać, żeby nie pogubić się w przypadku wielu poleceń.

2. Dowolnemu klawiszowi można przypisać dowolne polecenie lub czynność, w przykładzie jest to wyłączenie komputera i uruchomienie programu pocztowego wybranymi klawiszami.

Mając gotowy plik .xbindkeysrc, uruchamiamy program podając w konsoli jako zwykły użytkownik polecenie:

xbindkeys

lub klikając w katalogu /usr/bin na program xbidkeys

Od teraz możemy korzystać z wybranych przez siebie programów przypisanych do wybranych przez siebie klawiszy.

Aby nasze ustawienia uruchamiały się wraz ze startem systemu należy program dodać do autostartu. W przeciwnym wypadku, przed użyciem wybranych klawiszy, będziemy musieli program xbindkeys uruchamiać ręcznie.

Jest wiele sposobów dodania programów do autostartu w Linuksie. Proponuję najprostszy, graficznie, a mianowicie:

Otwieramy w: /home/użytkownik/ ukryty katalog .kde4/Autostart/

i prawym klikiem myszy wybieramy tam: Utwórz nowy skrót do programu

czyli tworzymy najnormalniejszy skrót do programu z poleceniem uruchamiającym xbindkeys, a w zaawansowanych opcjach wyłączamy powiadamianie o uruchamianiu, żeby nam kursor nie skakał. Ikonka też do niczego w tym miejscu nie jest potrzebna.

Prawidłowość uruchamiania programu, a co za tym idzie, działania wybranych klawiszy sprawdzamy po przelogowaniu.

Program możemy wyłączyć zabijając w Monitor Systemu proces xbindkeys

lub w konsoli poleceniem:

killall xbindkeys

Miłej zabawy Uśmiech

Poprawiony, uaktualniony i przeredagowany przez piotr2p

Komentarze (1)
Pytanie?
1 czwartek, 23 czerwca 2011 18:59
Daro
Jakie polecenie trzeba wpisać w pozycje "NoCommand"aby po naciśnięciu przycisku w pilocie uruchomić skrót klawiszowy np:M (klawiatura PC)

np:

"NoCommand"
m:0x10 + c:176
Mod2 + XF86AudioRewind

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz (Mozesz używać HTML'a):

Pogawędki

Ostatnie wiadomości: 8 godziny, 49 minuty temu
  • Norbi : masz rację - dużo za dużo i przez to jest bałagan
  • Odysseusz : Do niedawna każdy użytkownik tego forum przypadał na jakie 30 dystrybucji - ale zauważyłem wysyp nowych forumowiczów.
  • Odysseusz : Jest za dużo dystrybucji - i to dużo za dużo.
  • Norbi : szkoda że nie 4200
  • m123456 : Distr jest ok. 420
  • Odysseusz : O, na każdy dzień tygodnia masz jeden system, fajnie, ale spróbuj teraz z miesiącem...
  • roman121 : XP, Ubuntu, Mageia, Mandriva, Mint, Fedora, OpenSuse - używam 7 systemów, ale nie zawsze mam każdy na dyskach.
  • roman121 : Kiedyś Fedory używałem, ale Mint mi się bardziej podoba.
  • roman121 : Tak :) Ja jestem faktycznie Ubunciak, jutro na dysku twardym USB instaluję Linux Mint 12 - bo jestem także fanem Minta.
  • Norbi : jeszcze OpenSuse
  • Norbi : Ty się zdecyduj - Ubunciak,Mageia,MDV2011,OpenSuse,winda XP - coś przeoczyłem?
  • roman121 : A ja dzisiaj testuję mojego Open SUSE 12.1 :)
  • Norbi : @roman121 - nie pierwszy raz zmieniam albo wrzucam awatar - >.jpg, 7,5KiB i serwer nie przyjmuje
  • kgreszczuk : mam mało czasu a nie chce stracić danych...
  • kgreszczuk : «link» - konfiguracja - mandrivy/5168 - problem - z - mandriv - qbdy - na - starcieq.html#5168
  • kgreszczuk : mam prośbę :D rzućcie się do mojego postu :D
  • kgreszczuk : «link» - ak - ash4/405781_285185601547394_100001678680487_712350_539907956_n.jpg
  • roman121 : Norbi, a przekształciłeś avatar na JPG i rozmiar do 100 px?
  • Norbi : To jest komunikat z serwera.
  • Norbi : Kopiowanie nie powiodło się
  • fikus31 : dzięki dodałem te od ruskich z automatu
  • napcok : ja mam dokładnie tak samo jak pisze roman121... to cache
  • roman121 : Naprawdę, zawsze tak było z avatarem. Zostaje w cache. Wyświetlamy pokaż obrazek, prawym przyciskiem myszki, odśwież i naprawdę jest. Zero problemów. Ja zmieniłem minutę temu :)
  • roman121 : Proszę bardzo, Norbi - ja zmieniłem bezproblemowo avatar. To CACHE. Wczytaj Avatar - potem PPM - pokaż obrazek - i odśwież.
  • Norbi : Czy admin może sprawdzić co jest nie tak jak być powinno z awatarami?

Tylko dla zarejestrowanych