Home Internet Skype ze strony domowej.
Skype ze strony domowej. PDF Drukuj
Wpisany przez piotr2p   
niedziela, 19 czerwca 2011 09:37

Skype jest jednym z popularniejszych komunikatorów internetowych opartym na sieci P2P. Umożliwia między innymi darmowe prowadzenie rozmów audiowizualnych przez internet i prowadzenie audiokonferencji nawet z pięcioma osobami. Podczas rozmowy, możliwa jest także komunikacja tekstowa i wysyłanie/odbieranie plików. Program posiada również funkcję wieloosobowego czatu. Za opłatą umożliwia wykonywanie połączeń na telefony stacjonarne i komórkowe. Nie wymaga przekonfigurowania firewalla i nie instaluje komponentów szpiegujących typu spyware.

W maju 2011r Skype zakupił Microsoft, który zapowiada jednak, że utrzyma wsparcie dla systemów Linux.

Najnowszą wersję Skype pobieramy ze strony domowej programu, wybierając Linux z zakładki: Pobierz Skype. Niestety nie ma tam gotowego Rpm-a dla Mandrivy, wobec czego z listy rozwijanej banerka: Pobierz teraz, pobieramy wersję Dynamic lub Static.

Uwaga: Obie te wersje w Mandrivie działają identycznie i mają te same katalogi i pliki. Jedyną różnicą, którą zauważyłem jest nieco większy rozmiar pliku Static

Po pobraniu na dysk rozpakowujemy archiwum i następnie musimy ręcznie wykonać pracę instalatora, czyli skopiować katalogi i pliki w odpowiednie miejsca systemu. W Mandrivie powinno to wyglądać następująco:

1. w katalogu /usr/share tworzymy katalog /skype

2. do utworzonego katalogu /skype przenosimy lub kopiujemy z rozpakowanego archiwum katalogi:

/avatars

/icons

/lang

/sounds

i program skype

Uwaga: Możemy dodatkowo przenieść tam również pliki LICENSE i README

3. przeniesiony program skype dowiązujemy do katalogu /usr/bin

4. plik skype.conf z rozpakowanego archiwum przenosimy/kopiujemy do katalogu /etc/dbus-1/system.d/

Uwaga: Wszystkie te operacje możemy wykonać dowolnym menadżerem plików (np. Dolphin, Nautilus i inne) ale uruchomionym z pozycji roota lub w konsoli, również jako root. Sposoby przenoszenia/kopiowania z pozycji roota opisywane były wielokrotnie, więc nie będę się powtarzał.

Po przeniesieniu wszystkiego możemy usunąć katalog z rozpakowanym archiwum (z tym co tam pozostało), bo już nie będzie potrzebny.

Teraz powinniśmy utworzyć ikonkę uruchamiającą Skype w Menu i ewentualnie na pulpicie ogólnie . Jako plecenie uruchamiające program podajemy:

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype

Uwaga: Jeżeli nie zamierzamy używać kamerki, wystarczy samo polecenie skype

Mając wszystko gotowe, uruchamiamy Skype i logujemy się na posiadane konto (lub rejestrujemy nowe) i przystępujemy do sprawdzenia poprawności działania naszej kamerki w Opcje -> urządzenia wideo naciskając na: test. Powinniśmy w okienku zobaczyć obraz z naszej kamerki.

Uwaga: Czasem konieczne jest wybranie kamerki z listy rozwijanej lub wskazanie jakiej chcemy używać w przypadku podłączenia kilku kamerek.

Teraz sprawdzamy poprawność działania mikrofonu w: Urządzenia dźwiękowe naciskając zakładkę: Wykonaj rozmowę testową.

W przypadku problemów z dźwiękiem otwieramy kontrolę głośności PulseAudio i włączamy nasz mikrofon. U mnie jest to mikrofon z kamerki, ale wszystko zależy od posiadanego sprzętu. W przypadku mikrofonu zewnętrznego czasem trzeba włączyć go w Kmix lub innym mikserze.

Przykład konfiguracji dźwięku i obrazu w Skype:

Jeżeli nie możemy w ten sposób skonfigurować naszego mikrofonu i przeprowadzić poprawnie rozmowy testowej, to możemy jeszcze wyłączyć w MCC PulseAudio i po restarcie komputera ponownie skonfigurować urządzenia dźwiękowe. W większości przypadków powinno być ok.

Niestety, w rzadkich przypadkach może się zdarzyć, że mamy bardzo nietypowy sprzęt, którego Linux nie obsługuje. Pozostaje nam wówczas samemu poszukać odpowiednich sterowników w necie lub wymienić sprzęt, a działające kamerki z wbudowanym mikrofonem nie są wcale takie drogie.

Komentarze (2)
Skype ze strony - instalacja
1 sobota, 25 czerwca 2011 10:03
howgh
Może trywialny - ale problem
cyt.:
"3. przeniesiony program skype dowiązujemy do katalogu /usr/bin"

proszę o wskazówkę jak się robi "dowiązujemy" i co to tak naprawdę jest ?
tomasz
bez problemu - pobrać np pardus 2011 i tam bez kombinacji mamy skype.
chyba ,że ktoś lubi chodzić naokoło:)))
Odpowiedź administratora:
odp.
sobota, 16 lipca 2011 19:20
Kamil Galos
Pobranie i instalacja innej dystrybucji to dopiero byłoby naokoło. :)))

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz (Mozesz używać HTML'a):

Pogawędki

Ostatnie wiadomości: 8 godziny, 48 minuty temu
  • Norbi : masz rację - dużo za dużo i przez to jest bałagan
  • Odysseusz : Do niedawna każdy użytkownik tego forum przypadał na jakie 30 dystrybucji - ale zauważyłem wysyp nowych forumowiczów.
  • Odysseusz : Jest za dużo dystrybucji - i to dużo za dużo.
  • Norbi : szkoda że nie 4200
  • m123456 : Distr jest ok. 420
  • Odysseusz : O, na każdy dzień tygodnia masz jeden system, fajnie, ale spróbuj teraz z miesiącem...
  • roman121 : XP, Ubuntu, Mageia, Mandriva, Mint, Fedora, OpenSuse - używam 7 systemów, ale nie zawsze mam każdy na dyskach.
  • roman121 : Kiedyś Fedory używałem, ale Mint mi się bardziej podoba.
  • roman121 : Tak :) Ja jestem faktycznie Ubunciak, jutro na dysku twardym USB instaluję Linux Mint 12 - bo jestem także fanem Minta.
  • Norbi : jeszcze OpenSuse
  • Norbi : Ty się zdecyduj - Ubunciak,Mageia,MDV2011,OpenSuse,winda XP - coś przeoczyłem?
  • roman121 : A ja dzisiaj testuję mojego Open SUSE 12.1 :)
  • Norbi : @roman121 - nie pierwszy raz zmieniam albo wrzucam awatar - >.jpg, 7,5KiB i serwer nie przyjmuje
  • kgreszczuk : mam mało czasu a nie chce stracić danych...
  • kgreszczuk : «link» - konfiguracja - mandrivy/5168 - problem - z - mandriv - qbdy - na - starcieq.html#5168
  • kgreszczuk : mam prośbę :D rzućcie się do mojego postu :D
  • kgreszczuk : «link» - ak - ash4/405781_285185601547394_100001678680487_712350_539907956_n.jpg
  • roman121 : Norbi, a przekształciłeś avatar na JPG i rozmiar do 100 px?
  • Norbi : To jest komunikat z serwera.
  • Norbi : Kopiowanie nie powiodło się
  • fikus31 : dzięki dodałem te od ruskich z automatu
  • napcok : ja mam dokładnie tak samo jak pisze roman121... to cache
  • roman121 : Naprawdę, zawsze tak było z avatarem. Zostaje w cache. Wyświetlamy pokaż obrazek, prawym przyciskiem myszki, odśwież i naprawdę jest. Zero problemów. Ja zmieniłem minutę temu :)
  • roman121 : Proszę bardzo, Norbi - ja zmieniłem bezproblemowo avatar. To CACHE. Wczytaj Avatar - potem PPM - pokaż obrazek - i odśwież.
  • Norbi : Czy admin może sprawdzić co jest nie tak jak być powinno z awatarami?

Tylko dla zarejestrowanych