Home Dźwięk i obraz XBMC - stwórz domowe centrum rozrywki
XBMC - stwórz domowe centrum rozrywki PDF Drukuj
Wpisany przez Kamil Galos   
środa, 03 marca 2010 07:08

XBMC to platforma multimedialna zapewniająca obsługę praktycznie każdego formatu graficznego, dźwiękowego lub wideo, nadaje się więc świetnie do obsługi domowych zasobów mediów.

Możliwości aplikacji wydają się być nieograniczone, jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że można dodawać nowe funkcjonalności dzięki wtyczkom. Część wtyczek dostępna jest w oficjalnych repozytoriach Mandrivy, w dziale Contrib.

Najnowsza wersja XBMC dostępna jest w naszym repozytorium MOPL. Sam program jest dostępny także w wersji live, zbudowanej na bazie Ubuntu, można go zainstalować na pendrive czy innym zewnętrznym nośniku i w ten sposób używać.

Możemy załadować XBMC jako oddzielną sesję, bez konieczności ładowania innego środowiska graficznego. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie stworzyć domowe centrum rozrywki, np. podpinając komputer do telewizora - XBMC zapewnia funkcjonalność dostępnych odtwarzaczy i daje jeszcze więcej, jeżeli komputer będzie posiadał dostęp do internetu.

Instalacja i konfiguracja

Platforma multimedialna XBMC dostępna jest w oficjalnych repozytoriach Mandrivy, zalecam jednak dodanie repozytorium MOPL, dzięki czemu będziemy mieli dostęp do najnowszej wersji programu. Aplikację instalujemy przy pomocy Instalacja i usuwanie oprogramowania, dostępnego w głównym menu. Z tego poziomu będziemy też mieli wygodny dostęp do wtyczek. Możemy też zalogować się w konsoli na konto administratora poleceniem su i wpisać:

urpmi xbmc

co zainstaluje podstawowy program. Aby zmienić język interfejsu, uruchamiamy aplikację dostępną w menu Dźwięk i obraz>XBMC, wchodzimy w zakładkę System>Apperance>Multilingual. Klikając strzałki obok nazwy języka, możemy wybrać Polish.

Kiedy zainstalujemy interesujące nas wtyczki i dodatkowe oprogramowanie, możemy ustalić domyślną sesję startową jako interfejs XBMC. Uruchamiamy Centrum Sterowania Mandrivy, dostępne w menu Narzędzia>Narzędzia Systemowe>Konfiguracja komputera. W sekcji Uruchamianie wybieramy opcję Konfiguracja automatycznego logowania. Z rozwijanej listy Domyślny pulpit wybieramy XBMC i klikamy OK - po ponownym uruchomieniu komputera przywita nas interfejs programu.

Aby ponownie zalogować się do środowiska graficznego, wciskamy kombinację klawiszy ctrl+alt+backspace i wybieramy sesję KDE, Gnome lub inne, którego używamy.

Skróty klawiszowe

Enter - Wybieranie plików oraz opcji
Backspace - Powrót do poprzedniej pozycji
Esc - Wyjście z okna/opcji
S - Wywołanie okna zamykania programu
F - Przewijanie utworu w do przodu
R - Przewijanie utworu do tyłu
P, Spacja - Pauza
Tab - Przełączenie między menu programu a odtwarzanymi mediami
M - Wywołanie okna nawigacji w odtwarzaczu.
\ - Wyjście z trybu pełnego ekranu.

Komentarze (1)
XBMC - stwórz domowe centrum rozrywki
1 środa, 03 marca 2010 16:18
m123456
Pozwolę sobie dorzucić klawisze skrótów klawiaturowych (myślę, że się przydadzą, na podstawie: http://www.naszamandriva.pl/readarticle.php?article_id=168):
Strzałki:góra, dół prawo, lewo - Nawigacja w programie
[Ente] - Wybieranie plików oraz opcji
[Backspace] - Powrót do poprzedniej pozycji
[Esc] - Wyjście z okna/opcji
[S] - Wywołanie okna zamykania programu
[F] - Przewijanie utworu w do przodu
[R] - Przewijanie utworu do tyłu
[P], [Spacja] - Pauza
[Tab] - Przełączenie między menu programu a odtwarzanymi mediami
[M] - Wywołanie okna nawigacji w odtwarzaczu.
[\] - Wyjście z trybu pełnego ekranu.
Tak! Świetne Centrum Multimedialne!
Polecam!
Odpowiedź administratora:
skróty
środa, 03 marca 2010 19:16
Administrator
Pozwoliłem sobie uaktualnić artykuł o skróty podane przez m123456

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz (Mozesz używać HTML'a):

Pogawędki

Ostatnie wiadomości: 22 godziny, 2 minuty temu
  • komar : bedą 2 wersje alpha 3 bety i 2 rc
  • komar : pierwsza wersja alpha mandrivy 2012 juz w czerwcu
  • Dharman : Przekręt z domeną jest tutaj: «link» - problemy - z - akcjonariuszami - i - domenami.html
  • piotratorix : Najbardziej denerwujący jest fakt, iż dystrybucja zależy od losów firmy. Z jednej strony dobrze, bo wiadomo, że w biznesie więcej można, ale z drugiej ta huśtawka jest denerwująca.
  • komar : mandriva jeszcze w tym roku wyda wersje 2012 zaczyna sie robic idealnie
  • piotr2p : Ok :) dołączam się oczywiście, wysłałem już odpowiedź :)
  • piotratorix : piotr2p - wysłałem Ci info na maila, nie wiem czy dotarło? Dziś ruszamy więc fajnie jakbyś się przyłączył.
  • komar : mandriva na distrowatch idzie do góry,wolno bo wolno ale idzie to juz dobry znak
  • komar : Na distrowatch mandriva idzie do gory powinno byc dobrze
  • Stan8 : Coś mi się skopało na MDV2011 i wszystko otwiera mi w edytorze tekstu. Nie mogę nic uruchomić - nawet konsoli. Zostaje tylko tryb awaryjny. Może ktoś z Was wie jak to naprawić? Jak chcę uruchomić obojętnie jaki program to uruchamia mi skrypt startowy tego programu w edytorze. Proszę pomóżcie bo nie cieszy mnie perspektywa reinstalki systemu. (Teraz piszę z innego OS).
  • komar : jeszcze troche i bedziemy widziec mandrive 2012
  • komar : z calym szacunkiem koledzy ale Mandriva żyje i zanosi sie ze bedzie zyc jeszcze bardzo dlugo ponieważ pieniadze sie znalazly to suma ok 4mln euro
  • piotr2p : ...z całym szacunkiem dla twórców forka, ale bez bez poważnych źródeł finansowania, nic z tego nie będzie...
  • piotr2p : Mam sprzęt dobierany pod Linuksa i większość dystrybucji chodzi na nim super. Niestety Mageia do nich nie należy...
  • fikus31 : jeszcze tylu nie widziałem!!
  • fikus31 : ale zainteresowanie jest MDV no 573 gosci o 03:33
  • Norbi : Najpierw padła XtremeOS,teraz MDV - szkoda.
  • Pierrot : Po co teraz instalować Mandrivę jak ta właścwie umiera. Na liście popularności Distrowatch spadła już poza pierwszą 20. Wydaje mi się, żę tym razem już Mdv się nie podniesie. Trzeba się z tym pogodzić i przesiąść się na Mageie.
  • napcok : Repo na razie nie działa, postaram się je przywrócić jak najszybciej...
  • robert : Chodzi oczywiście o instalator oprogramowania,chciałem zainstalować tą 2011.
  • robert : Nie mogę wejść na Mdvextra 2011 i na te inne też zresztą nie.
  • Pierrot : No, ciekawe. Tym bardziej, że Semonkey to tylko przerośnięty Firefox.
  • Dharman : Seamonkey ostatnio pracuje mi lepiej niż Firefox czy Chome... Ciekawe.
  • napcok : już po sprawie :)
  • napcok : także mogą być chwilowe problemy :)

Tylko dla zarejestrowanych