Home
Mandriva 2011 RC1 PDF Drukuj
Wpisany przez m123456   
czwartek, 30 czerwca 2011 04:40

W dniu 29 czerwca 2011 Eugeni Dodonov poinformował o wydaniu Mandrivy 2011 RC1. W pierwszym wydaniu kandydującym zauważyć można szereg zmian w wyglądzie, opracowanych głównie przez rosyjską grupę deweloperów ROSA Labs, m.in. menu wyboru systemu, splash screens, menedżer logowania KDM, motyw pulpitu, ikon, etc.

Uaktualnione oprogramowanie: firefox 5.0, x.org server 1.10.2, mesa 7.10.3, pidgin 2.9.0, kdepim 4.6.0 w pełni zintegrowany z KDE, iptables 1.4.11.1, wireshark 1.6.0, vlc 1.1.10, shotwell 0.10.1, clementine 0.7.1, opera 11.50, samba 3.5.9, gcc 4.6.1, octave 3.4.2, git 1.7.6, rsyslog 5.8.2, ffmpeg 0.7.1, kdevelop 4.2.3, wine 1.3.23, horde 3.3.11, sqlite 3.7.7, pulseaudio 0.9.23, coreutils 8.12, python 2.7.2, blender 2.58, thunderbird 3.1.11, drizzle 2011.06.19, systemd 29, hugin 2011.0.0, webkit 1.4.1.

Zaktualizowano gfxboot, co powinno poprawić proces uruchamiania systemu dla unikalnego sprzętu. Dodatkowo na nośniku Contrib dostępny jest grub2 dla "testerów".

Obrazy ISO (ok. 1.7 GB, możliwość uruchomienia systemu bez konieczności instalacji):
Mandriva 2011 RC1 i586 (md5sum: 24352baf74875fb25760d64d05521d61)
Mandriva 2011 RC1 x86_64 (md5sum: 9795cec03f5f4ebcffcf115738a1054b)

Komentarze (12)
2 sprawy
1 czwartek, 30 czerwca 2011 06:45
DrakeMan
1. To jest bootloader?
2. Mandriva chyba w końcu namówi mnie do KDE ;)
Odpowiedź administratora:
2 sprawy
czwartek, 30 czerwca 2011 07:33
m123456
Ad. 1 Boot loader jest programem rozruchowym. To co podałeś nazywa się boot screens- graficzne cudo pojawiające się w trakcie ładowania systemu. Przy okazji poprawiłem błąd. ;)
Ad. 2 :D Mi też się podoba KDE, ale jest strasznie pamięciożerne.
2 sprawy cd.
2 czwartek, 30 czerwca 2011 09:55
DrakeMan
ad. 1) Pomyliło mi się ;) No tak...
ad. 2) Ja zrezygnowałem z KDE, bo mi zaczęło ciąć, gdy mi płyta z MDV KDE spadła. Żreć pamięć to też żre.
Fast i speedtouch
3 czwartek, 30 czerwca 2011 13:56
Mosze
Lubie mandrive, ale ostatnio przy betach 2011 niesamowicie mnie zdenerwowała, otóż za pierona nie da się połączyć z netem za pomocą sagema fast 800 i speedtoucha 330, pomimo zainstalowanych firmware'ów. Wie ktoś, czy w RC da się połączyć za pomocą tych modemów?
@Mosze
4 piątek, 01 lipca 2011 06:45
DrakeMan
W MCC i Network Maganement.
@DrakeMan
5 piątek, 01 lipca 2011 13:09
Mosze
Jakbym nie wiedział... tyle że nawet nie znajduje moich modemów. Ścierwo i dziadostwo.
rc1
6 sobota, 02 lipca 2011 09:48
derek
z wydania na wydanie coraz gorzej, sterowniki grafika intel nie działa jedzie na wesa, konfiguracja błąd. Sieć niby widzi i się łączy a przeglądarka strony nie otwiera. Nie działa przycisk wylogowania, ociężałe to coś, jak na razie jestem na nie.Rosjanie robią to całe rosa i szwargota do mnie po rosyjsku, jeszcze trochę to gwiazdka a mandry będzie przypominać tą sowiecką
RPM-y innych dystrybucji
7 sobota, 02 lipca 2011 12:50
Piotr
Witam. Chciałem zapytać ekipę MOPL o następującą rzecz: w poprzednim wydaniu Mandrivy była możliwość instalowania RPM-ów dedykowanych dla innych dystrybucji (np. openSUSE). Jest to dla mnie o tyle ważne, że openSUSE ma bardzo dużą bazę programów, Mandriva nie posiada wszystkiego, co mi potrzebne (a kompilowanie ze źródeł niezbyt mi idzie). W wersji 2011 RC1 instalacja cudzych RPM-ów WYGLĄDA tak samo, ale aplikacje nie uruchamiają się. Moje pytanie: Czy należy złożyć to na karb wersji beta czy po prostu taka możliwość nie będzie już dostępna?
Odp. RPM-y innych dystrybucji
sobota, 02 lipca 2011 14:07
m123456
Witam.
Jakie programy masz na myśli? Na MOPL są tworzone dodatkowe repozytoria dla Mandrivy. Kolega napcok w wolnym czasie także zajmuje się tworzeniem rpmów i można zwrócić się do niego w tej kwestii.
Mandriva w nowszych wydaniach będzie korzystać/korzysta z bardziej zaawansowanego pakera RPM5, z wiki:
"Podstawową cechą nowego RPM 5 ma być zerwanie z “linuksocentryzmem” i silnymi związkami z poszczególnymi dystrybucjami...
Na ostatnie pytanie, czyli jak to będzie wyglądało na Mandrivie, na razie nie potrafię Ci odpowiedzieć.
Odp. RPM-y innych dystrybucji
8 sobota, 02 lipca 2011 21:31
Piotr
@m123456: dziękuję za odpowiedź. Słyszałem o tym RPM5, ale nie wiem, czy to oznacza jakąś wsteczną niekompatybilność. Z cytatu, który przytaczasz, wynika chyba coś przeciwnego - to daje nadzieję :) .
Jeśli chodzi o przykład programu: PSPP (odpowiednik SPSS-a, pakietu statystycznego do nauk społecznych). Na stronie internetowej programu nie ma paczki dla Mandrivy, ale na wersji 2010.2 normalnie działała paczka dla openSUSE w wersji rozwojowej 0.7.8 (do pobrania ze strony openSUSE, wersja stabilna 0.6.2 jest nie do użycia ze względu na małą ilość funkcji), natomiast ta sama paczka zainstalowana na Mandrivie 2011, mimo pojawienia się wpisu w menu (choć nie w Rosa Launcher) nie odpala się.
Instalacja PSPP
niedziela, 03 lipca 2011 14:59
m123456
Też mi się wydaje, że na dobre...
Wracając do Twojego problemu... PSPP pobrałem dla openSUSE 11.4, potrzebny był dodatkowy pakiet/biblioteka (pobrany od openSUSE 11,4 i zainstalowany bez problemu), którego Mdv. 2011 nie miała, dalej był jakiś konflikt z pakietem Mdv... Podsumowując instalacja przebiegła bez większych problemów i program działa.
Żeby nie być gołosłownym:
Zobacz 1
Zobacz 2

Pozdrawiam i następnym razem, w razie problemów i nie tylko, zapraszam na forum.
Nowości
9 niedziela, 03 lipca 2011 14:46
DrakeMan
Czy Mandriva wprowadziła jakieś nowości w wersji z GNOME?
Gnome....
poniedziałek, 04 lipca 2011 17:29
napcok
Z tego co wiem to developerzy Mandrivy od wersji 2011 mają się głównie koncentrować na KDE.
Odp. Instalacja PSPP
10 poniedziałek, 04 lipca 2011 06:58
Piotr
@m123456: Wow, gratulacje :) ! I dzięki za zaangażowanie. Ponowiłem próby u siebie, ale wciąż bez skutku. Skoro jednak u Ciebie działa, to jest szansa, że poprawią takie instalacje do wydania finalnego. Na razie nie będę Ci więcej zawracać głowy, ale jeśli w finalnej wersji nadal nie będzie działało, pozwolę sobie odświeżyć temat na forum. Pozdrawiam!
Odp. Instalacja PSPP
poniedziałek, 04 lipca 2011 13:21
m123456
Program powinien działać, a jak nie, to zawsze można pokombinować. ;)
Jeszcze możesz spróbować ALT+F2 i wpisz GNU PSPP. Po samym PSPP u mnie nie działa- tak jakby PSPP dotyczyło uruchomienia w terminalu. Ewentualnie może brakować jakiś bibliotek. Sprawdź jak wygląda polecenie uruchamiające program oraz co się dzieje jak uruchomisz "pspp" w terminalu.

Pozdrawiam.
Odp. Instalacja PSPP
11 środa, 06 lipca 2011 14:04
Piotr
Dziękuję Ci za zaangażowanie, niestety, u mnie wciąż nie działa. Ciekawe, że nie działa również na Magei, co właśnie sprawdziłem w VirtualBoksie. No trudno, poczekam na wydanie finalne w przyszłym miesiącu i ewentualnie odświeżę temat na forum. Pozdrawiam serdecznie :) !
Mandriva 2011 RC1
12 poniedziałek, 25 lipca 2011 18:00
Luis123
Zwiecha przy pobraniu sterownikow do karty graficznej Nvidia Geforce 8600GT

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz (Mozesz używać HTML'a):

Pogawędki

Ostatnie wiadomości: 21 godziny, 54 minuty temu
  • komar : bedą 2 wersje alpha 3 bety i 2 rc
  • komar : pierwsza wersja alpha mandrivy 2012 juz w czerwcu
  • Dharman : Przekręt z domeną jest tutaj: «link» - problemy - z - akcjonariuszami - i - domenami.html
  • piotratorix : Najbardziej denerwujący jest fakt, iż dystrybucja zależy od losów firmy. Z jednej strony dobrze, bo wiadomo, że w biznesie więcej można, ale z drugiej ta huśtawka jest denerwująca.
  • komar : mandriva jeszcze w tym roku wyda wersje 2012 zaczyna sie robic idealnie
  • piotr2p : Ok :) dołączam się oczywiście, wysłałem już odpowiedź :)
  • piotratorix : piotr2p - wysłałem Ci info na maila, nie wiem czy dotarło? Dziś ruszamy więc fajnie jakbyś się przyłączył.
  • komar : mandriva na distrowatch idzie do góry,wolno bo wolno ale idzie to juz dobry znak
  • komar : Na distrowatch mandriva idzie do gory powinno byc dobrze
  • Stan8 : Coś mi się skopało na MDV2011 i wszystko otwiera mi w edytorze tekstu. Nie mogę nic uruchomić - nawet konsoli. Zostaje tylko tryb awaryjny. Może ktoś z Was wie jak to naprawić? Jak chcę uruchomić obojętnie jaki program to uruchamia mi skrypt startowy tego programu w edytorze. Proszę pomóżcie bo nie cieszy mnie perspektywa reinstalki systemu. (Teraz piszę z innego OS).
  • komar : jeszcze troche i bedziemy widziec mandrive 2012
  • komar : z calym szacunkiem koledzy ale Mandriva żyje i zanosi sie ze bedzie zyc jeszcze bardzo dlugo ponieważ pieniadze sie znalazly to suma ok 4mln euro
  • piotr2p : ...z całym szacunkiem dla twórców forka, ale bez bez poważnych źródeł finansowania, nic z tego nie będzie...
  • piotr2p : Mam sprzęt dobierany pod Linuksa i większość dystrybucji chodzi na nim super. Niestety Mageia do nich nie należy...
  • fikus31 : jeszcze tylu nie widziałem!!
  • fikus31 : ale zainteresowanie jest MDV no 573 gosci o 03:33
  • Norbi : Najpierw padła XtremeOS,teraz MDV - szkoda.
  • Pierrot : Po co teraz instalować Mandrivę jak ta właścwie umiera. Na liście popularności Distrowatch spadła już poza pierwszą 20. Wydaje mi się, żę tym razem już Mdv się nie podniesie. Trzeba się z tym pogodzić i przesiąść się na Mageie.
  • napcok : Repo na razie nie działa, postaram się je przywrócić jak najszybciej...
  • robert : Chodzi oczywiście o instalator oprogramowania,chciałem zainstalować tą 2011.
  • robert : Nie mogę wejść na Mdvextra 2011 i na te inne też zresztą nie.
  • Pierrot : No, ciekawe. Tym bardziej, że Semonkey to tylko przerośnięty Firefox.
  • Dharman : Seamonkey ostatnio pracuje mi lepiej niż Firefox czy Chome... Ciekawe.
  • napcok : już po sprawie :)
  • napcok : także mogą być chwilowe problemy :)

Tylko dla zarejestrowanych